Blog

Představujeme Vám první vrh MOK z Brunfúsu.

13.7. Dnes píši svá poslední slova k vrhu MOK A z Brunfúsu z Radiměře.  Štěňátkům  je devět týdnů a všechna jsou již ve svých nových domovech a  i dlouhou několikahodinovou cestu zvládla na jedničku!  Jsem moc ráda, že vše dopadlo tak dobře a že svým novým páníčkům a jejich rodinám dělají velkou radost. Pravda, některé začátky jsou náročnější, ale všichni si s nimi poradili skvěle. Přeji štěňátkům dlouhý a krásný život. Všem novým páníčkům děkuji za jejich fotografie, videa a informace, které nám posílají. Vždy nás to moc potěší. Ať se Vám všem daří. Jsme tu pro Vás!

7.7. V neděli do nového domova odjel Archie, v pondělí Argo a v úterý Art. Moc děkuji novým páníčkům za zprávy o klidných cestách domů, o prvních dnech  a za fotografie štěňátek v novém domově. Zvládají přechod dobře! Jsou to šikulky! Jsem na ně pyšná!

V úterý 6.7. bylo štěňátkům osm týdnů. Tradičně nás čekalo vážení. Musím říci, že většina za týden přibrala 1.5 kila! Co platilo před pár dny o krmení, je dnes už úplně jinak. Nedělní dávka, která byla pro 10 štěňátek a bohatě stačila, dnes o tři dny později nestačí sedmi. Chutná jim, rostou jako z vody, běhají, řádí, perou se, občas ukořistí kus papíru se kterým lítají a rozcupují jej na kousky :-). Moc ráda se tulí k lidem a sama si přijdou pro pomazlení. Jsou to zalatíčka:-).

Přidávám fotografie z neděle, kdy ještě všechna štěňátka byla pohromadě. Jen večerní foto v koši a na pelíšcích je již bez Archiho. Video je pak z pondělního rána ještě s Argem a Artem. 

1.7. Čas utíká rychlostí blesku a štěňátka nám budou příští týden pomalinku odcházet. Těžko se nám bude s nimi loučit. Všechna jsou kouzelná. Každé štěňátko je něčím jedinečné a nezapomenutelné. Je to náš první vrh. Jistě mi dáte za pravdu, že každé poprvé se člověku na vždy vryje do paměti. Čeká nás posledních pár dní, kdy budeme všichni společně. Upřímně...chci si je s "miminky" pořádně užít a opravdu se na těch pár dní těším. Jen loučení asi bude těžké. Pevně však věřím, že s nikým z nich se nevidíme naposledy, a že budeme moci sledovat, jak rostou a jak se jim v životě daří.

V úterý nás opět navštívila naše paní doktorka. Štěňátka prohlédla a vyšetřila. Všechna jsou v pořádku. Pak nastala pro štěňátka ta méně příjemná část. Čipování a tetování. Všechna to zvládla statečně a já se musím přiznat, že moje štěňátka mají kérku dřív než já :-).

27.6. Dnes u nás doma byla velká návštěva. Přijela chovatelka z naší alma mater chovatelské stanice Royal Splendour https://www.royalsplendour.cz/ paní Štěpánka Kolářová a také Milan Touš, majitel otce vrhu Bena. Samozřejmě dorazil také Ben. Musím říci shledání Alinky a Bena bylo neskutečné! Viděli se jen dvakrát. Viděli se pouze v těch dnech, kdy byl nejlepší čas počít malá štěňátka. Jak krásně se ti dva dnes k sobě chovali! Byli spolu jen čtyři hodiny. Na zahradě, a když se fotila štěňátka, tak u nás doma v obýváku. Benovi se domů a do auta opravdu nechtělo....a Ali? Od odjezdu Bena je smutná..., opravdu smutná. Až si říkám, jak zvládne odchod štěňátek...

Dnešní den byl především významný tím, že všechna štěňátka byla focena v postoji. Držela je Štěpánka, fotografoval Michal, asistoval Milan a my ostatní (cca 5 lidí) řešili věci kolem. Každopádně všem moc děkuji, že dorazili a především Štěpánce, která přijela, ač má doma týden narozená štěňátka. Snad brzy budu moci i na tyto stránky k medailonkům štěňátek přidat další fotografie, ty z dnešního dne. Teď přidávám jedno sobotní video. Podařilo se mi jej natočit ráno, když jsme štěňátka dali do výběhu.

23.6. Konečně Alinčin zdravotní stav dovolil, abychom spolu po několika měsících mohly vyrazit na trošku aktivnější procházku. A bylo to moc fajn! Po příchodu domů jsme šly za štěňátky. Snažila jsem se opět něco natočit a nafotit, tak koukněte :-).

22.6. Je úterý. Štěňátka mají šest týdnů. Přijela za námi naše paní doktorka. Prohlédla Ali a štěňátka, která dostala tabletku na odčervení a své první očkování. Moc nás potěšilo, jak štěňátka i nás chválila. Dovoluji si ji citovat: "Jsou prostě úžasná!" :-) Dnes jsme štěňátka také vážili. Dva kluci mají více než pět kilo!

21.6. Máme za sebou první bouřku a pořádný déšť venku ve výběhu. Z povzdálí jsme sledovali štěňátka, jak se budou chovat. Byla úplně vzorná! Na hrom reagovala zpozorněním....co se to kolem děje... Pak spokojeně pokračovala ve svých aktivitách. Před deštěm se všechna hned schovala do boudy. Celou průtrž mračen prospala v boudě. Jen mi ostatní jsme je chodili kontrolovat, jak svoji první zkušenost s takovým počasím zvládají. Všechna štěňátka obstála na jedničku s hvězdičkou a ještě dvakrát podtrženou :-).

20.6. Tak jsme to zkusili. V neděli odpoledne jsme štěňátka přemístili do nového výběhu. Okamžitě začala řádit a okusovat co se dalo :-). My všichni seděli za plotem a sledovali je jak televizi. Velký úspěch měla bouda a to, že se kolem ní dá běhat a honit se. Největší úspěch však mělo prostranství za boudou. Místo ležení na trávě si všechna vybrala právě toto místo se suchou hlínou. Prala se tam, řádila, hrabala v hlíně, nakonec všechna únavou padla a usnula. Díky pozorování jsme přišli na pár drobností, které je potřeba ve výběhu doupravit. Přece jen štěňátka jsou všetečná a co nenapadne nás, napadne je :-). Takže v pondělí nás čeká malý upgrade výběhu.

19.6. Je sobota jedenáct hodin v noci. Sedím na zahradě pod pergolou, Alinka leží vedle mě na pelíšku a štěňátka doma spokojeně spinkají. Jsem vděčná za naši obrovskou zahradu, kde štěňátka mohou trávit celé dny. Především v těchto horkých dnech. Ve čtvrtek jsem štěňátkům do kaše přidala nenamočené granule. Jen tak jsem to zkusila. Jak mile jsem byla překvapená, když se do nich s chutí pustila. Dnes jsou na granulkách a kaši jim dávám jen dvakrát denně. Mám totiž ještě zbytek štěněcího sunaru, který jim do kaše přidávám. Jak nám "miminka" rostou, začala jim být i ohrádka na zahradě malá. První, kdo ji přelezl byla Annie. Nejmenší drobek plný energie a zvídavosti. Vzápětí se přidali další. Museli jsme na ohrádce udělat pár úprav. Upřímně ... moc to nepomohlo :-). Jakmile najdou nějakou skulinu, ohrádku přelezou a lítají po zahradě. Zahrada je totiž o moc zajímavější než výběh, který už znají. Začali jsme tedy štěňátka pravidelně z výběhu vyndávat. Vždy se rychle rozeběhnou. Každý úplně někam jinam. Jsou jak když do nich střelí. Hlídáme je ve čtyřech i s Alinkou a máme co dělat. Pokusila jsem se natočit nějaké video. Sami uvidíte :-). Ohaři se v nich rozhodně nezapřou! Zítra máme v plánu štěňátka dát do výběhu, který byl původně před lety chystán pro Alinku. Ta v něm nakonec byla jen párkrát. Je velmi společenská a sama tam byla nešťastná. Výběh jsme však zachovali. V době výcviku v něm bydleli bažanti a křepelky :-). Bouda, která ve výběhu je, však byla zadělaná tak, aby se tam nedostali. Před týdnem jsme vše upravili a vyčistili, aby v něm prckové mohli být. Jsem zvědavá, jak tam budou spokojení. Každopádně plot je tam dostatečně vysoký a bouda je hotový Hilton. Taťka si s ní před lety dal opravdu hodně práce.

15.6. Pět týdnů... Pět týdnů máme doma navíc deset drobečků. Každý den s nimi je jiný, zajímavý. Často se mi zdá, že během noci vyrostou tak, že je ráno ani nepoznám. Nejkrásnější je, když si je vezmu do náručí a oni se na mě upřeně dívají svýma štěňátkovskýma modrýma očima, jakoby viděla až do hloubi mé duše a já do té jejich. Moc rádi se nechají hladit :-) , drbat, rádi si s lidmi kolem sebe hrají, sami si přijdou pro pohlazení.... Jaký život je asi čeká?...

13.6. Co si počít se štěňátky, pro které je porodní bedna 1 x 2 metry přes den malá a venku pod párty stanem se být nedá, protože je zima a hodně fouká? Improvizovat. Měli jsme štěstí, že v průběhu minulého týdne se u nás doma na chodbě dodělala dlažba a dnes už vše bylo suché. Použili jsme lino, které na chodbě bylo původně. Taťka z palubek udělal zábranu, nanosili jsme jim tam pelíšky a bylo hotovo. Štěňátka dnes měla dost prostoru na běhání, hraní a skotačení, i když jít ven nemohla. Již v průběhu týdne, kdy mohla být venku jsem si všimla, že většinou na čůrání a kakání chodí přibližně do stejných míst. Dnes jsem jim do nového výběhu záměrně dala lehce počůranou podložku. Jak mile jsem byla překvapená, že některá štěňátka šla vykonat svoji potřebu právě tam. Většinou to byla děvčata. Kdo byl však skoro stoprocentní byl Andy. Šikula :-). Ostatní se jistě brzy přidají. Během posledních pár dní se štěňátkům prodloužily nožky. Jsou si na nich hodně jistí, běhají, radostně poskakují. Kolikrát se přistihnu, jak s úsměvem na rtech sleduji jejich řádění :-). Jsou lepší než všechny oscarové filmy a nejlepší seriály dohromady! Dala jsem si tento víkend za cíl nafotit jednotlivá štěňátka a přidat jejich fotografie k medailonkům. Nadlidský úkol! Děti a štěňátka...uděláte tisíc fotografií a použít se dá sotva jedna. Fotoaparáty prostě nejsou ani v dnešní době tak rychlé, aby byly schopné zachytit opravdu rychlý pohyb :-). Nakonec se mi podařilo ke každému jednu fotografii vybrat. Snad se vám budou líbit. Připojuji dnes také jedno kraťounké video z nočního krmení a dvě fotografie naší dnešní domácí improvizace.

10.6. Drobečci rostou jako z vody! Na přenášení z domu jsme začali používat obrovský starý prádelní koš po babičce. Tam se zatím vejdou všichni, jen ta jeho tíha je každý den větší :-). Přece jen deset mrňusů je skoro třicet kilo a takový náklad se i na kratší vzdálenost celkem pronese :-). V úterý 8.6. nás byla navštívit naše paní doktorka. Zkontrolovala štěňátka a byla nadšená, jak jsou všechna pěkně stavěná, váhově vyrovnaná, pupíčky mají krásně zahojené a že kluci už ve čtvrtém týdnu jsou chlapi...jinak řečeno, mají sestoupená varlátka. Štěňátka dostala druhou odčervovací dávku a pro nás kolem to znamenalo obrovský úklid při každém jejich probuzení :-D. Dnes se celkem pokazilo počasí a vzhledem k tomu, že pobyt štěňátek během dne venku je důležitý, postavili jsme jim na zahradě párty stan. Neprší do něj ani nefouká, takže pokud není opravdu chladno, mohou být celý den venku. Stále je však hlídáme, aby nezůstala spát na trávě nebo na ně netáhlo. Přece jen jsou ještě malá a jejich termoregulace je nedostatečná a mohla by snadno prochladnout. Snažila jsem se udělat nějaké fotografie, ale mnoho příležitostí nebylo. Nicméně i to málo dávám do albíčka. Poslední fotografie je focená před chvilkou, ve 23:00. V rychlosti se mi ještě teď podařilo natočit video. Pokud se vám zdá, že slyšíte medvědy, tak se pletete. Je to naše drobotina. S takovou muzikou usínám několik posledních týdnů :-). S některými z vás, z budoucích páníčků štěňátek, jsem ve větším kontaktu. Ptáte se na Alinku. Mateřství je náročná věc. Ali patří mezi fenky, které do všeho jdou naplno, zodpovědně a s obrovským nasazením, tedy i do mateřství. Odchovat a odkojit deset potomků je moc náročné. Alinčin zdravotní stav je toho důkazem. Jsem moc vděčná za naší paní doktorku, která nám moc pomáhá víkend nevíkend. Snad už teď bude vše jen lepší

7.6. Po nedělní zdařilé předpremiéře dnes nastal den D, kdy poprvé, všechna štěňátka měla své první jídlo z misky. Super šťeněcí granule smíchané s mlékem pro štěňata, vše důkladně rozmixované. Popravdě, přemýšlím, kde bylo té kaše více, zda v bříškách či všude kolem :-). Každopádně podívaná to byla náramná, hlavně když i my, dvounozí členové smečky, jsme byli zapatlaní skoro stejně, jako ta štěňátka :-D.

5.6. Musím říci, letní počasí štěňátkům svědčí. Už druhý den po sobě mohla být celé odpoledne venku. Běhat po trávě a objevovat okolí je totiž super! Udělali jsme pro ně ohrádku, dali do ní pelíšky a starší podložky od bazénu. Sledovat akční drobotinu je stokrát lepší než televize :-). Alince jsem odpoledne dala svačinu. Pribináček s piškoty. Když jsem si všimla, že některá štěňátka již prázdnou misku olizují, došla jsem pro talíř a rozetřela na něj z nového pribináčku dvě lžičky. Bylo moc hezké sledovat, jak poprvé ochutnávají něco jen tím, že se snaží olíznout něco dobrého :-). Už jen pár dní a budeme moci vyzkoušet i pevnější stravu, než je mléko. Samozřejmě připojuji také fotografie :-).

2.6. Poprvé venku! Bylo to sice jen na chvilku, ale bylo to nezapomenutelné! Skoro s otevřenou pusou jsem sledovala Ali, jak hlídá mrňousky, aby se někam nezatoulali, jak je usměrňovala, jak byla ve střehu... Byl to zážitek i pro mě :-). PS: Ještě že mám chůvu Terezku :-). Přece jen... já, Terezka a Ali proti deseti světovým stranám .... to je trošku nadlidský výkon :D. Ale zvládli jsme to všichni a s úsměvem na rtech. Jen štěnda šla hned spát. PS 2: Do zeleného koše na prádlo se vejdou už jen čtyři a to jen tak tak! Koukněte na fotky :)

1.6. Štěňátkům jsou tři týdny. Dnes ráno mi dcera s nadšením přiběhla říci: "Mami, už mají zoubky!" Až v tu chvíli jsem si uvědomila, že Ali poslední dva dny zpět u kojení nebyla tak klidná jako obvykle. Štěňátka dávají Alince celkem zabrat. Přece jen, deset je deset. Musela jsem kontaktovat veterinářku. Ta Alinku vyšetřila a dala jí speciální vitamíny a doplňky stravy. Jak říká paní doktorka "nakopávače". Pokoušela jsem se dnes štěňátka vyfotit samostatně, ale moc úspěšná jsem nebyla. Někdy se štěndům prostě nechce :-). Snad v následujících dnech budu úspěšnější. V neděli jsem emailem kontaktovala všechny zájemce. S těmi, kteří mi odpověděli, jsem již hovořila. Dnes jsem také dávala dohromady termíny. Štěňátka budou mít ukončený osmý týden 6.7.. Od 7.7. do 11.7. bych byla ráda, aby všechna štěňátka byla ve svých nových domovech. Dle chytrých knih je totiž tento věk tím nejlepším pro jejich adaptaci. Sama si dodnes vzpomínám, jak jsem si Alinku přivezla domů.......Jakoby to bylo včera....

30.5. Naše drobotina se má čile k světu. Všichni přibírají na váze, koukají se na svět, chodí, začínají prozkoumávat své okolí a mnohem více kadí a čůrají :-). Začínají si spolu hrát. Je moc hezké je pozorovat. Je úžasné, když na vás koukají těma svýma tmavýma očima. Vzhledem k počtu štěňátek a také, abychom Alince trošku ulevili, od úterý (to bylo štěndům 14 dní) přikrmujeme mlékem pro štěňata.

28.5. Poslední štěňátko dnes otevřelo své oči.

25.5. Dnes je štěňátkům čtrnáct dní. Mají se čile k světu! Všechna od svého narození přibrala na váze více něž 800g. Jsou to pěkní cvalíci! Dělají první krůčky a pomalinku se jim začínají otevírat oči. Zatím to jsou jen úzké škvírky. Dnes nás také navštívila naše nová paní veterinářka, která Alinku a štěňátka prohlížela v den jejich narození. Byla velmi mile překvapená, jak prospívají, jak dobře Ali po porodu vypadá a kolik má mléka.

Argo a Art... První a poslední z vrhu... Oba v tento den, jako první, otevřeli oči :-). A moc jim to sluší!

21.5. Všechna štěňátka desátý den po narození více než zdvojnásobila svoji váhu. Ali je vzorná máma. Štěňátka jsou plně kojena